Friday 5 April 2013

Taistelu elintilasta

Vuosiensaatossa olen huomannut, että minussakin asuu pieni viherpeukalo. Näin kerrostaloasujana, ilman parveketta, on haasteellista toteuttaa tätä puolta itsestään, mutta yritys on silti suuri! 
Toissa kesän saavutukseni oli kasvattaa metrin korkuinen basilika ikkunalaudalla. Tästä intoutuneena päätin jatkaa yrttien kasvatus operaatiota myös seuraavina kesinä. 

Viimekesän basilikan ja korianterin idätys siemenistä sai surullisen lopun, kun ruska-aika saapuikin jo kuukauden päästä istutuksen jälkeen... Tyydyin lopulta ostamaan valmiit yrtit läheisestä ihanasta puutarhasta. 

Tänä vuonna yritin uudestaan ja yritys palkittiin oikein mukavasti, ainakin melkein. 

Korianterin alkuja



Päätinkin siis investoida yrittiviljelmiini tänä vuonna panostamalla hyvään kasvuympäristöön ja hankin uusille ystävilleni uuden kodin ikeasta. Ensin hieman huteralta vaikuttanut minikasvihuone on osoittautunut todella hyväksi! Se pitää lämpötilan yrteille sopivana ja kosteus säilyy mullassa paremmin. Vedenpaisumusriski on selvästi entistä pienempi, kun yrttejä ei tarvitsekaan kastella ihan jatkuvasti.

Yrteille suunnattu koti ja vieressä kasvaa yksivuotiseksi väitetty chili, joka on asunut luonani jo 3 vuotta
Kaikki siis yrittien kannalta vallan hyvin, kunnes aloin huomaamaan että näkökentässäni pörräsi jatkuvasti joku. Banaanikärpäset ovat siis valloittaneet asuntoni. Mokomat olivat pesiytyneet yrttieni sekaan ja nyt niitä on jokapuolella! 

Etuoikeudekseni voin todeta, että ystäväpiiristäni onneksi löytyy ihminen, joka on joskus taistellut valtavan kärpäsongelman kanssa. Päätinkin siis käyttää hänen viisauttaan apunani ja aloitin taistelun yrttieni elintilasta!

Ensiksi on tarkistettava kärpästen älykkyys, hoksaavatko ne mennä suoraan ansaan vai onko niille viriteltävä ansa, josta ne eivät pääse pois. Asetin kasvihuoneeseen kulhoja joissa on sokeria, vettä ja muutama tippa astianpesuainetta. Makea vesi houkuttelee kärpäset luokseen ja astianpesuaine rikkoo veden pintajännityksen, jolloin kärpäset uppoavat veteen. Ilmeisesti kärpäseni eivät ole viisaimmasta päästä, sillä ne menivät ansaan! Nyt vain odotellaan, että kaikki kärpäset ovat löytäneet tiensä pikkukuppeihini ja saan taas koko asunnon itselleni ja voin keskittyä yrttieni hoitamiseen ilman häiriöitä. Mikäli kärpänen on älykkäämpi, on ansa asetettava johonkin astiaan, josta ne eivät pääse lentämään pois.

Nyt siis odottelen, että satoa alkaa syntyä niin voin alkaa herkuttelemaan itsekasvatetuilla yrteillä!
Niin, ja rauha kaikkien näiden kärpästen sieluille.

Gekkokin sai hyvän elämäntehtävän olla säikyttämässä kaikki kärpäsehdokkaat karkuun!

No comments:

Post a Comment