Friday 23 January 2015

Raya Divers ja Raya Yai


Reissussa ollessani löysin itselleni ihan uuden harrastuksen. Kun mietin retkiä ja ohjelmaa lomaviikoilleni oli tarkoitukseni mennä matkatoimiston järjestämille mielenkiintoisille retkille, mutta kohtalo puuttui peliin ja päädyin Raya Diversin saariretkelle. Oma mielikuvani Raya Diversista oli lähinnä sukellusretket ja koulutukset, joten yllätyin positiivisesti kun he järjestivätkin retkiä myös vedenpäällä. Retkeen kuului tutustuminen Raya Yain saareen, snorklaamista ja ruokailu saarella. Kävin snorklaamassa ja päädyin samaan ajatukseeni kuin joka kerran: kaikki kiva on meren pohjassa eikä niissä ulottuvuuksissa joihin snorkkeliputki yltää. Kuitenkin tyytyväisenä mukavaan päivään, istuskelin laivankannella nautiskellen meri-ilmasta, kunnes eräs mukava henkilökunnan jäsen tuli jututtamaan kuulumisiani ja heitti lähes ohimennen "no, laitetaanko sinut seuraavaksi sukelluskokeiluun". Siitä se ajatus sitten lähti ja hänen ympäripuhumana olinkin jo ilmoittautunut parin päivän päähän sukelluskokeiluun!


Sukelluspäivä koitti ja samoin alkoi tutustuminen ihan uuteen maailmaan pinnan alle. Kouluttajani oli todella mukava ja muutenkin koko Raya Diversin porukka oli juuri sellaista seuraa jossa viihdyn. Kaikki työntekijät olivat todella mukavia, kannustavia ja todella ystävällisiä. Kaikilla reissuillani, jotka heidän kanssaan tein, minulla oli todella hauskaa ja opin paljon. Raya Divers on siis Thaimaalainen yritys jolla on suomalaiset omistajat, eli palvelu tuli sujuvasti suomenkielellä, tosin välillä jälleen erheellisesti minua luultiin ruotsalaiseksi ja sain palvelua myös ruotsiksi kunnes ilmeeni paljasti että ymmärsin vain: hur mår du (maailmankaikkeudesta on selvästi hauskaa testata tätä virkamiesruotsin osaamattomuutta). Koska tämä yksi kokeilu ei riittänyt minulle, päädyin tekemään tämän kokeilun kahdesti, joten tein siis yhteensä 4 sukellusta.


Tähän väliin tietysti sopisivat vallan hyvin upeat kuvat yain saaren vesistä, koralleista ja kaloista mutta nykyiset kamerani eivät oikein kestä noita vedenpaineita, joten kuvani ovat lähinnä nyt tästä vettenpäältä. 

Sukellus oli ihan mahtava kokemus! Ensin aloitimme perusharjoituksilla ja niiden jälkeen alkoikin uiminen kohti koralleja ja kaloja. Aluksi energiani meni lähinnä siihen, että uskalsin todella hengittää veden alla, mutta pian kun huomasin että vieressäni ui pallokala, tajusin todella olevani veden alla! Yhtäkkiä silmäni näkivät maisemia joita aikaisemmin olin nähnyt vain television ohjelmissa. Ja kun uiskentelet ajatuksissasi kalan perässä, joka yhtäkkiä kakkaa naamasi edessä ja yrität vaistomaisesti väistää sitä siinä onnistumatta, käännät päätäsi ja näet tuhannen kalan parven yläpuolellasi, mureenat kuikuilemassa koloistaan, siipisimput lipumassa korallin vierellä ja kirjavat kalat taistelemassa kumpi saa planktonin kiinni nopeammin - olet myyty. Kokemukseni oli etenkin tällä ensimäisellä sukelluksella ihan huikea (yksityisopetuksella saattoi olla osuutta asiaan) ja toisellakin kerralla tekniikka alkoi olla paremmin hallussa, vaikka se touhuni näytti hyvältä kuulemma jo ensimäisellä kerralla.

Kuvaa ottaessa pelotti vielä niin paljon etten näköjään uskaltanut olla silmät auki...
 Kokemukseni oli siis kaikinpuolin loistava, niin veden alla kuin päällä ja erityispaljon kiitoksia Raya Diversin väelle! Ja on mahdollista, että näemme hyvin pian uudelleen. Kiitos erityisen paljon henkilölle (tiedät kuka olet), joka ympäripuhui minut sukelluskokeiluun ja tiedoksi, että kirja on ollut jo kovassa käytössä!




No comments:

Post a Comment