Wednesday 17 July 2013

Saattaa sisältää pähkinää

Käsitöiden tekeminen on valtavan ihanaa. Mutta rasittavaa on se, että jokaikisen työn jälkeen on minulla läjä ylimääräistä materiaalia, josta ei varsinaisesti enää pysty valmistamaan mitään. Laatikot pursuavat jämälankoja, vajaa pussi saumausainetta, epämääräinen pallo ontelokudetta, nappeja, huovutusvillaa ja kaikkea muuta pientä.. Lisäksi olen päättänyt olla langan ostokiellossa siihen saakka, että olen käyttänyt vanhat lankani, eli pitäisi äkkiä keksiä jotain tekemistä näillä vanhoilla aineksillakin. 



Olohuoneeni yhtenä sisustuselementtinä on ihana vanha niinikori, jossa säilytän keskeneräisiä töitäni ja viimeiseksi sinne on jäänyt valtava ontelokudepallo. Kauan olen harkinnut että virkkaan jämälangoista korin, mutta sekin on jäänyt vielä tekemättä. Vieraillessani Turussa, eksyin aurajoen lähettyvillä sijaitsevaan käsityöliikkeeseen, jossa ontelokuteelle oli keksitty mitä mainioin käyttötarkoitus! Ontelokuteesta oli tehty valtavan hauskannäköisiä koruja, hyödyntäen pähkinöitä, mikä nosti valloittavuus pisteet korkealle. Ihmettelin korujen melko kallista hintaa, ottaen huomioon että niiden valmistaminen vaikutti vallan yksinkertaiselta..

Kotiin päästyäni kävin ostamassa hasselpähkinöitä ja innoissani istuin sohvalle tekemään näitä helppoja ja hauskannäköisiä koruja. Ajatuksissani jo ehdin miettimään mistä saisin erivärisiä pieniä määriä ontelokudetta, jotta saisin koruja monissa väreissä! Totuus oli kyllä aivan toinen. 




Eli, jos haluat tehdä itse ontelokudekoruja pähkinöiden kanssa, ole kärsivällinen ja varaa käyttöösi teräase (sakset), kuteen sisään mahtuva puikko (nro 10) ja joku keppi joka myös mahtuu kuteen sisälle, jotta voit työntää pähkinöitä eteenpäin. Idea toki on hyvin yksinkertainen: laita ontelokuteen sisälle pähkinä, tee solmu ja lisää seuraava pähkinä, tee solmu.. jatka niin kauan että koru on sopivan mittainen, huomiothan että ontelokudetta tarvitsee olla melko paljon enemmän kuin lopullinen korunmitta. 

 Ongelmia siis tuottaa pähkinän saaminen ontelokuteen sisälle. Hasselpähkinä oli hieman liiansuuri tähän ontelokuteeseen, tiedä toimisiko esim. maapähkinä paremmin. Mutta kokeillessani = taistellessani, pähkinöiden tunkemista kuteen sisälle, aloin ymmärtää paremmin miksi liikkeessä olleet korut olivat niin kalliita. Mutta jos jaksat ja olet kärsivällinen, niin voin suositella pähkinäkorun valmistusta. Olen oikein kiinnostunut kuulemaan toisten kokemuksia: onko teidänkin olohuoneet täynnä räjähtäneiden hasselpähkinöiden paloja ja kuoria, sormet krampissa vai onnistuiko korusi täydellisesti? Silti, tämän taistelemisen jälkeen pidän lopputuloksesta ja saatan jopa kokeilla näiden tekemistä uudelleen - pienemmillä pähkinöillä.





 

3 comments:

  1. Kiva että kokeilit tätä ontelopähkinäkoruaskartelua! Hienolta näyttää.t. Iskä

    ReplyDelete
  2. Nätiltä näyttää! Solmun sijaan voisi kokeilla myös metallihelmeä (jos löytyy kyllin suurireikäinen),prikkaa tai mutteria.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Tuo onkin hyvä idea, täytyy lisätä tuokin idea loputtomalle things to do listalle! :)

      Delete