Sunday 21 July 2013

Koru minimosaiikista

Kuopion Taito shop on järjestänyt kesänajan tiistaisin pieniä kursseja, jonne voi mennä tutustumaan erilaisiin käsityötekniikoihin ja materiaaleihin. Kurssit ovat edullisia 5 €+ materiaalit ja päätinkin mennä kokeilemaan mosaiikki korun valmistamista. Kursseja on kuulemma tulossa lisää syksylläkin.

Pajalla oli valittavana erimuotoisia korupohjia, sormuksia sekä riipuksia. Mosaiikki paloja oli hyvinmonen kokoisia, aivan pienistä ruuduista, soikioiden kautta peilipaloihin. Välineinä oli siis korupohja, pinsetit, mosaiikkipalat, liima sekä saumausaine. 

Kuva valmiista korusta, musta saumausaine värjäsi osan lasittamattomista mosaiikkipaloista, joten korusta tuli hieman erilainen kuin mitä olin suunnitellut.

Ollessani kurssilla kuvasin jatkuvasti tekemistäni, mutta juuri tänään kun olin laittamassa kuvia koneelleni, oli tietotekniikka minua vastaan ja hävisivät kaikki kuvat korun valmistuksesta! Joten nyt minulla on valitettavasti kuva vain valmiista työstä. Mutta onneksi korun valmistus oli vallan yksinkertaista, joten uskon teidän ymmärtävän tekniikan ilman kuviakin. 

Korun teko aloitettiin piirtämällä paperille korun muoto (Minun tapauksessani siis soikio) ja mosaiikkipalat oli helppo asetella paperin päälle nähdäkseen millainen koru on syntymässä. Tämä on siis vaikein osio, sillä joudut päättämään mitä värejä käytät ja mihin asentoon palat aiot asetella. Saumaamisen kannalta kannattaa valita samankorkuisia paloja. Kun kuvio on päätetty, voit alkaa liimaamaan paloja korupohjaan. Liiman on hyvä antaa kuivua rauhassa, jotta palat pysyvät saumaamisen aikana paikallaan. Jätinkin työni n. 20 minuutiksi kuivumaan pajalle ja poistuin asioille kaupungille. Torilla kävellessäni minut valtasi huvittuneisuuden tunne, kun huomasin torin remonttimiehiä töissään. Meillä oli siis täsmälleen sama harrastus! Miehet asettelivat katukiviä maahan ja toinen tuli saumaten perässä - mittakaava meidän välillämme oli toki suuri. 

Miesten mosaiikkitaidetta
Palatessani pajalle, olikin aika saumata koruni. Sauma-ainetta oli kahta väriä, valkoista ja mustaa. Saumausainetta saa ostaa tavallisista rautakaupoista. Saumausaine sekoitetaan siis veteen ja siitä tehdään melko paksu tahna. Mikäli joku on lukenut blogiani aiemmin ja nähnyt ensimäisen mosaiikki työni, niin siinä päivityksessä käyttämäni saumausaine oli aivan liian löysää. Se saa siis todella olla kuin hyvin jämähtänyttä hammastahnaa. Saumaus aine paineltiin sormilla, käsineet käsissä, korun päälle, siten että aine menee kaikkiin koloihin. Ylimääräinen aine piti ottaa pois, siten että laatat hieman kuulsivat aineen lävitse. Kun saumaus aine oli kuivunut n. 5 min, oli aika pyyhkiä kostealla liinalla ylimääräinen aine pois ja lopuksi vielä kiillottaa korua kuivalla pyyhkeellä. Sitten vaan antaa kuivua seuraavaan päivään ja koru on valmis käytettäväksi!

No comments:

Post a Comment