Thursday 10 April 2014

Wood workshop

Metallipajan harrastuksista teille jo kerroinkin, mutta meillä on meneillään myös puupaja. 
Puupajalla meillä oli vain yksi varsinainen projekti; salaattiottimet tai wok lastojen valmistaminen ja mikäli aikaa jää, voi tehdä jotain muutakin. Ensimäiset tunnit käytiin läpi laitteita ja sitä mitä kaikkea kamalaa niitä käyttäessä voi sattua. Luokkatoverin kanssa kirjoitimme lähinnä ylös missä ei kannata seistä ja mitä ei kannata tehdä, mutta itse laitteiden käyttämiseen liittyvät ohjeet jäivät kirjoittamatta.. 

My wok spatulas made out of finnish birch

Itse aloin valmistamaan wok -ottimia, sillä salaattiottimet kotoa lyötyykin. Puumateriaalina meillä oli suomalainen koivu. Kaikki saivat kaksi mötikkää, paperia ja eikun suunnittelemaan. On hauskaa seurata porukkaa, jossa kaikilla on oma näkemyksensä millaisia  nämä ottimet voivat olla ja jokaisella oli oma inspiraationsa ja ajatuksensa niiden taustalla. Yksi suosikeistani oli idea siitä, että ottimet näyttävät jäätelöpuikolta joista on puraistu pala, yksi teki upean lintukuvion, yksi valmisti salaattiottimet ilman varsia. Niistä saisi hauskan kuvakollaasin kasattua!

Olin ajatellut, että tämä puupaja sopii pirtaani paremmin kuin metallipaja, mutta yllätyin todella, että metallipaja vei minut paremmin mukaansa vaikka materiaalina puusta pidän enemmän. Ehkä opettajan sanat: puuta meiltä löytyy, mutta sormia ei saa lisää - ovat jääneet kummittelemaan ajatuksiini ja täten vannesaha ja hiomakoneet pyörivät yötämyöten päässäni. Kyllä minä vähän rystystä hioin, mutta selvisin säikähdyksellä ja huokaisulla siitä, ettei opettaja ollut katsomassa kun pieni puukalikka lentää 80 km/tunnissa vauhtia salin toiseen kulmaan - onneksi kukaan oli osumatta tielle. 

Almost selfmade needlestoppers made out of Merbau

Wok lastat onnistuivat ihan hyvin, vaikkakin innostuin siitä hiomisesta niin paljon, että muoto muuttui siitä mitä olin suunnitellut. Kun aikaa jäi vielä aloin ideoimaan mitä muuta voisin tehdä. Muistin kerran löytäneeni netistä hienon innovaation, puikkostopparit.
Alkuperäisidean löydät TÄÄLTÄ - original idea is from HERE

Kerroin ideastani opettajalle ja esittelinkin jo sahaamiani puupalikoita kunnes hän katsoi minua pitkään, hieman säälivästi ja yhtäkkiä hän olikin menossa puuvarastolle, kysyi mitä puuta haluan, käsitteli puun suoraksi sirkkelillä, vannesahalla ja tasohiomakoneella. Kohta opettaja olikin jo porakoneen luona poraamassa puukalikoihini koloja lähinnä jyrsijänhammasta muistuttavalla terällä koko mies ja pöytä täristen, samalla varoitteli, että kalikat saattavat kohta lentää maatakiertävälle radalle. Sen verran jämäkkää puuta tuo merbau. 
Seuraavaksi taskusta ilmestyi varmaan 50 erilaista poran terää ja niistä valitsin yhden ja kohta opettaja olikin silmät kiiluen poraamassa kuutiohini pikkuista 2,5 mm reikää. Kysyin vielä miten voisin hioa palikoiden reunat niin, että säästymme ruumiilta ja sormien menetykseltä. Opettaja jolkottelikin jo kovaa vauhtia laikkahiomakoneelle ja näytti kuinka hommahoituu. Sain onneksi hioa loput kuutiot ihan itse.

Eli tässä siis tulos melkein itsetehtyihin puikkostoppareihin! Sain valita siis puun, kolon syvyyden, reiän koon ja hioin reunat!! Jos olisit nähnyt alkuperäiset puupalat, olisit varmaan katsonut minua samalla ilmeellä kuin opettaja ja ryhtynyt itse hommiin. 
Mutta kyllä minä vielä opin!! 


Puikkostopparit siis pingottuvat kuminauhan avulla puikkojen päihin, jolloin neuletyö kulkee mukavasti matkassa, ilman suurempia ongelmia!

Kuten tämä mielestäni takomani kaulakoruni osoittaa, voi sitä oppia kaikkea uutta ja ihan omituisista asioista voi innostua! 

 This is my creation from metal workshop, I forged this necklace and I am very happy about it!



We also have wood workshop at school. Our main project was to make salad spoon and fork or wok spatulas. I started to make wok spatulas and they turned out ok, I got carried away with sanding machine so the outcome changed during the prosess. After these spatulas we were allowed to create something own. I had seen this wonderfull idea about wooden stoppers that you can use end of your knitting needles so you can carry your work around without dropping all of the stitches off the needels. This is almost selfmade because my teatcher was watching me trying to create them by myself and took over. In the end I choosed the wood, size of the hole and sanded the blocks. 

But in the end I am happy with my creations at metal and wood workshop! After easter we will start plastic workshop so lets see what is going to happen then! 



No comments:

Post a Comment