Monday 18 May 2015

Ystäväni Alvar ja kumppanit

Säynätsalon kunnantalo, Alvar Aalto, Säynätsalo
Yhtenäpäivänä kouluun saapuessani, oli opettajamme sonnustautunut paitaan, jossa luki: 
what if architecture could change the world?
Tämä kyseinen opettajamme on ehdottomasti yksi parhaista ja inspiroivimmista ihmisistä koulussamme (Jonna, älä pelkää, en ala kuvailla miten ihana partakin hänellä on). Hän opetti meille taidehistoriaa sekä sisustusarkkitehtuurin historiaa, eli pohjaa sille kaikelle suunnittelulle, mitä tulemme tekemään. Lisäksi hän sattuu olemaan asiantuntija Alvar Aaltoon liittyen. Tuolla tunnilla hän pitikin hyvää hyvyyttään meille täydellisen Alvar luennon. Kyseisen opettajan seurassa pääsimme myös pienelle road tripille muutama viikko sitten. Matkamme kulki suomalaisten  arkkitehtien Alvar Aallon, Erik Bryggmannin, Pekka Pitkäsen, Eliel Saarisen,  Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin jalanjäljissä ympäri suomea. 


Villa Mairea 1939  Alvar Aalto, Noormarkku
Kaikista näistä arkkitehdeistä eniten minut yllätti Aalto, vaikka suunnittelijoista hän lienee myös niitä tunnetuimpia. Aalto oli aikansa edelläkäviä, visionääri, muutoksen tekijä. Hän suunnitteli kokonaistaideteoksia, johon sisältyi niin rakennus, kuin ovenkahvat ja vesihanatkin. Hän suunnitteli kaiken ihmis- ja toteutuslähtöisesti. Hän teki yksinkertaista, mutta silti hyvin suurta. Mielikuvani Aallosta piirtyi lähinnä yksinkertaisuuteen ja vaaleuteen, mutta reissu avasi silmäni todenteolla ja huomasin, että olin tietämättäni ollut aina suuri Alvar fani. 
Villa Mairea 1939, Alvar Aalto, Noormarkku
Turun kaupungin kirjasto (1903) 2008, Asmo Jaaksi, Turku
Voinkin siis todeta, että Alvari on tavallaan nyt yksi paraskaveri, inspiroija. Etenkin siinä, että tässä materian ja egon kyllästämässä maailmassa on tilaa myös niille suunnittelijoille, jotka tekevät työtään sydämellään, kiipeävät rakennusmiesten kanssa tupakalle rakennustelineille, pohtii kuinka lääkärin takinliepeet eivät jäisi kiinni ovenkahvoihin ja kuinka tuperkuloosi potilas voi valuttaa vettä ilman, että herättää henkensä edestä taistelevaa huonetoveriaan. Alvar, architecture can change a world. Olen inspiroitunut. 

Tämän ekskursion lemppareitani olivat ehdottomasti Villa Mairea ja Pyhän ristin kappeli. Turussa vietimme yötä Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa ja nautiskelimme vielä illalla hyvästä seurasta Bryggmannin hotellin alakerrassa (jonka yläkerrassa kummityttöni päätti syntyä ennen aikojaan). Kaikissa rakennuksissa häkellyttävää oli se, kuinka kauan aikaa sitten ne on rakennettu. Suuri osa kohteista näyttäytyi minulle kuin uusina, tämän hetken trendejä ja ajatteluja tukevana.
Kiertelimme myös Helsinkiä, katsellen Kaisa kirjastoa ja kuluttaen opintotukea mm. Pinossa.
Ylösnousemus kappeli 1941, Erik Bryggman, Turku

Ylösnousemus kappeli 1941, Erik Bryggman, Turku
Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku
Hvitträsk 1903, Saarinen, Geselius, Lindgren, Hvitträsk

Hvitträsk 1903, Saarinen, Geselius, Lindgren, Hvitträsk
Jalat ja uusinta muotia olevat tossut, Hvitträsk
Here are some pictures about my school trip around Finland. We started to get to know some Finnish architectures that brought modernism into Finland and my heart melted to Alvar Aalto.

No comments:

Post a Comment