Monday, 18 May 2015

Ystäväni Alvar ja kumppanit

Säynätsalon kunnantalo, Alvar Aalto, Säynätsalo
Yhtenäpäivänä kouluun saapuessani, oli opettajamme sonnustautunut paitaan, jossa luki: 
what if architecture could change the world?
Tämä kyseinen opettajamme on ehdottomasti yksi parhaista ja inspiroivimmista ihmisistä koulussamme (Jonna, älä pelkää, en ala kuvailla miten ihana partakin hänellä on). Hän opetti meille taidehistoriaa sekä sisustusarkkitehtuurin historiaa, eli pohjaa sille kaikelle suunnittelulle, mitä tulemme tekemään. Lisäksi hän sattuu olemaan asiantuntija Alvar Aaltoon liittyen. Tuolla tunnilla hän pitikin hyvää hyvyyttään meille täydellisen Alvar luennon. Kyseisen opettajan seurassa pääsimme myös pienelle road tripille muutama viikko sitten. Matkamme kulki suomalaisten  arkkitehtien Alvar Aallon, Erik Bryggmannin, Pekka Pitkäsen, Eliel Saarisen,  Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin jalanjäljissä ympäri suomea. 


Villa Mairea 1939  Alvar Aalto, Noormarkku
Kaikista näistä arkkitehdeistä eniten minut yllätti Aalto, vaikka suunnittelijoista hän lienee myös niitä tunnetuimpia. Aalto oli aikansa edelläkäviä, visionääri, muutoksen tekijä. Hän suunnitteli kokonaistaideteoksia, johon sisältyi niin rakennus, kuin ovenkahvat ja vesihanatkin. Hän suunnitteli kaiken ihmis- ja toteutuslähtöisesti. Hän teki yksinkertaista, mutta silti hyvin suurta. Mielikuvani Aallosta piirtyi lähinnä yksinkertaisuuteen ja vaaleuteen, mutta reissu avasi silmäni todenteolla ja huomasin, että olin tietämättäni ollut aina suuri Alvar fani. 
Villa Mairea 1939, Alvar Aalto, Noormarkku
Turun kaupungin kirjasto (1903) 2008, Asmo Jaaksi, Turku
Voinkin siis todeta, että Alvari on tavallaan nyt yksi paraskaveri, inspiroija. Etenkin siinä, että tässä materian ja egon kyllästämässä maailmassa on tilaa myös niille suunnittelijoille, jotka tekevät työtään sydämellään, kiipeävät rakennusmiesten kanssa tupakalle rakennustelineille, pohtii kuinka lääkärin takinliepeet eivät jäisi kiinni ovenkahvoihin ja kuinka tuperkuloosi potilas voi valuttaa vettä ilman, että herättää henkensä edestä taistelevaa huonetoveriaan. Alvar, architecture can change a world. Olen inspiroitunut. 

Tämän ekskursion lemppareitani olivat ehdottomasti Villa Mairea ja Pyhän ristin kappeli. Turussa vietimme yötä Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa ja nautiskelimme vielä illalla hyvästä seurasta Bryggmannin hotellin alakerrassa (jonka yläkerrassa kummityttöni päätti syntyä ennen aikojaan). Kaikissa rakennuksissa häkellyttävää oli se, kuinka kauan aikaa sitten ne on rakennettu. Suuri osa kohteista näyttäytyi minulle kuin uusina, tämän hetken trendejä ja ajatteluja tukevana.
Kiertelimme myös Helsinkiä, katsellen Kaisa kirjastoa ja kuluttaen opintotukea mm. Pinossa.
Ylösnousemus kappeli 1941, Erik Bryggman, Turku

Ylösnousemus kappeli 1941, Erik Bryggman, Turku
Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku

Pyhän Ristin kappeli 1960, Pekka Pitkänen, Turku
Hvitträsk 1903, Saarinen, Geselius, Lindgren, Hvitträsk

Hvitträsk 1903, Saarinen, Geselius, Lindgren, Hvitträsk
Jalat ja uusinta muotia olevat tossut, Hvitträsk
Here are some pictures about my school trip around Finland. We started to get to know some Finnish architectures that brought modernism into Finland and my heart melted to Alvar Aalto.

Sunday, 17 May 2015

Oman elämän puutarhuri

Puhelimeeni alkoi tupsahdella viestejä muutama viikko sitten. Mistä kannattaa ostaa basilikan taimia? mitä multaa chilille on hyvä laittaa? Miksi yrittini on masentunut? On siis tullut kevät, jolloin kotipuutarhan rakentaminen alkaa. Kodin täyttää huumaava yrttien tuoksu, hämähäkkien metsästys imurilla (tai hommaan usutetulla kaverilla) ja ennätys basilikan kasvatusoperaatio.

En ole kasviekspertti, lähinnä fanaatikko. Joten ohjeeni ja vinkkini ovat vain omakohtaisia kokemuksiani ja huomioitani asioista. Ja kyllä, minunkin kasvini kuolevat, mutta joskus ne jopa pysyvät elossa koko kesän. Kasvien ja yrittien kasvatus maineeni huippukohtia ovat ehdottomasti olleet yksivuotisen chilin pitäminen elossa kolme vuotta ja metrin korkuisen basilikan kasvattaminen. Näiden meriittien ansiosta lienen saanut tämän kunnian toimia monen kotipuutarhurin mentorina.

Tässä siis teille muillekin kotipuutarhureille jotain vinkkejä, mistä lähteä liikkeelle. 


1. Istuta kaupan yrttejä multaan, jolloin ne kestävät pidempään. 
Tämä operaatio ei toki takaa hyvää satoa. Kaupan yrtit yleensä kasvatetaan pienessä määrässä multaa niin että juuret roikkuvat ritilän läpi allaolevaa vesitasoa kohti. Multaan istuttaminen kotona toki pidentää yrtin elinaikaa, mutta tämä lajike on hieman erilainen kuin puutarhojen multaan istutus yrtit. 
Puhun nyt tavallaan itseäni pussiin, sillä muutamia vuosia sitten istutettuani kaupan basilikan multaan, kasvoi se metrin korkuiseksi.. Mutta uskoakseni nämä ovat melko harvinaisia tapauksia. 


2. Osta yrttitaimia puutarhoista
Parhaat yrttisadot saat ehdottomasti näistä valmiiksi kasvatetuista taimista. Idätys olisi pitänyt jo aloittaa, jotta saisit satoasi jo ennen elokuuta (tämä vaihe on myös monen sadon alku ja loppu). Kuopion seudulla asuville suosittelen koko sydämestäni Hännisen puutarhan tuotteita. Kyseinen puutarhta on täydellinen pyhiinvaelluskohde, kun haluat ottaa varaslähdön kesään ja saada kukkaterapiaa. Hännisen puutarhan löydät täältä (huom. älä sotke heikkisen puutarhaan). Hännisiltä voit ostaa täysin heidän itse kasvattamiaan kukkia ja taimia, suosi suomalaista = vähemmän ötököitä ja parempi laatu.


3. Osta rohkeasti myös muita taimia
Yritit ovat ihania, mutta niin ovat minitomaatit, sipulit, perunat, porkkanat, kesäkurpitsat ja salaatit. Niitä kaikkia voi kasvatella myös kotioloissa, etenkin jos omaat parvekeen. Itse olen kasvattanut kotonani ikkunalaudalla tomaatteja, sipulia, purjoa ja lajitelman salaatteja. Sisäkasvatuksessa harmiksi saattaa muodostua kirvat, mutta niistäkin pääsee eroon vesi-mäntysuopa kuurilla. Yksi vinkki, jota suosittelen välttämään, on ulkomaalaiset taimet (esim. ikea), koska niissä usein tulee elukoita madoista, kirvoihin ja hämähäkkeihin, sekä arvioitu elinikä on pienempi kuin satokausi. 


4. Kun rakkaasi ovat istutetut, tee kärpäs ansa
Mikään ei ole rasittavampaa kuin istua iltaa kotona niin, että ympärilläsi pyörii kärpäsparvi. Joten heti kun tuot rakkaasi sisään, laita taimien viereen purkki, jossa on vettä, sokeria ja muutama tippa tiskiainetta. Näin mullasta mökivät kärpäset päätyvät vesikupin pohjalle (RIP). muista uusia pyydysannosta muutaman päivän välein. Luulen, että kärpäsansan ympärille kerääntyy huono karma, koska jossain vaiheessa kärpäset eivät vain mene vanhaan veteen, joten siksi sitä on hyvä uusia. 


5. Luo kostea ilmasto
Kosteus ja vesi on taimille erittäin tärkeää. Voit kasvattaa yrittisi esim. ikean kasvihuoneessa, jossa kosteus pysyy parempana tai peittää yrittisi esim yöksi muovipussin alle, jolloin kosteus säilyy pidempään. Jos olet reissussa pidempään, kasvisi arvostavat lastenvahtia, mutta koska ne saattaisivat kiintyä liikaa vieraaseen kastelijaan, on myös muita keinoja (esim. oma palmuvehkani pitää selkeästi enemmän isästäni kuin minusta). Laita puolenlitran pulloon vettä ja laita se alassuin seisomaan multaan, jolloin multa imee vettä aina tarvittaessa. Näin pärjäilee ehkä viikon, riippuen miten janoisia taimesi ovat. 

6. Multa
Nyt sanon, etten tiedä. Kunhan jätät kaktusmullan kaktuksille uskon, että yrittisi ja taimesi elävät. Onhan sitä olemassa yrttimultaa, kukkamultaa, multaa ja varmaan jotain superteho-kasvattaja-kanankakka-multaa, mutta itse olen pärjännyt ihan kukka/yrttimullilla. 

7. Kutsumattomat vieraat
Jos kotiisi tulee tunkeilijoita. esim. kirvoja tai punkkeja, elä menetä toivoasi. 

Kirvoihin tepsii suihkupullo, jossa on vettä ja mäntysuopaa. Suihkuttele sitä yrtteihisi niin usein kuin muistat, ainakin päivittäin ja lopulta niiden pitäisi poistua paremmille yrttimaille (RIP). Jos voit pitää kasveja ulkona, voit luottaa leppäkerttuihin! 

Kasvipunkit on hieman sitkeämpiä ja tekevät kasviin valkoista seittiä, mutta niihin tehoaa alkoholi. Siis, älä itse juo alkoholia ja yritä elää punkkien kanssa, vaan kostuta vanupuikkoa alkoholissa ja pyyhi kasvinlehtiä ja tapa punkkeja (I´m so sorry). Joskus hätäpäissäni ja ehkä päissäni testasin karpalolikööriä, mutta jostain kummansyystä se ei toiminut, suosi siis kirkkaita ja väkeviä tapauksia, joita voi hieman laimentaa vedellä.

Hämähäkit... niitä on jokapaikassa, kokoajan ja niiden kanssa on vain pakko elää. Käyn vuosittain päänsisäistä terapiaa päässäni, jotta opin elämään niiden kanssa. Mutta onneksi olen kerännyt nopeantoiminan joukot, joiden puoleen voin kääntyä hädän tullen (harmi että yksi heistä asuu nyt Englannissa ja toinen Helsingissä). Hämähäkit eivät pidä sitruksen tuoksusta tai mentholista, joten tälläiset eteeriset öljyt saattavat karkottaa niitä. Viime vuonna kasvatin olohuonessani kasan yrttejä ja hämähäkki karkottimeksi otin myös vahvan mintun koristamaan hyllyäni, mutta tämä minttu oli sitten ainut kasvi, jossa asui hämähäkki.. joten suhtaudun tähän vinkkiin kriittisesti. 



Tässä nyt kuitenkin olisi omat vinkkini kerrostalopuutarhurille tai aloittelijalle. Nauti taimien kasvusta ja huomaa miten terapeuttista on nähdä kaikki se kasvu. En tiedä mitään ihanampaa kuin syödä itsekasvatettu purjo, vaikka sen paksuus muistuttaa enemmän ruohosipulia, tai miten ihanaa on heittää talven keskellä ruuan sekaan itse kasvatettua chiliä. Itselläni ainakin muodostuu täysin henkilökohtainen suhde näihin kasveihin ja tiedän aina, milloin kasvillani on  kaikki hyvin tai milloin on meneillään masennuskausi (ainakin yksi huonekasvini kärsii maanis-depressiivisyydestä). Tuo luonto sisään ja kokeile rohkeasti! 


Here is some of my tips about having your own garden in an apartment or at balcony.

1. Plant herbs from shops into mold so they will last longer
2. Buy seedlings from good quality gardens 
3. Try more than just herbs, its bossible to grow anything from carrots to tomatoes in an apartment
4. Make a trap for flies with cup of water, add sugar to make it sweet and few drops of dish soap to make them soak
5. Create damp air for your herbs with small greenhouse or keep plastic bag on your herbs at night
6. Use normal mold for herbs and plants, avoid cactus old
7. If you have any bugs in your herbs, don't panic. There is plenty of non toxic ways to get rid of them. 

Enjoy watching things grow and let the summer in!

Monday, 11 May 2015

sosiaalinen vatsalaukku


Vietin viikonloppua yhdessä perheeni kanssa ja pohdimme isäni kanssa, kuinka yllättäisimme äitini sunnuntaina. Luonnossaliikkuja faneina päätimme tehdä retken yhdelle luontopolulle ja järjestää sinne yllätyseväät. Äidilleni tarina meni niin, että vitsailimme aluksi menevämme huoltoaseman seisovaan pöytään syömään, mutta tämä tarina ei mennyt läpi. Sunnuntai aamuna kuitenkin päätimme, että josko lähtisimme vaikka pienelle kävelylle. Isä sanoi ottaneensa makkaraa mukaan ja muutaman ruispalan. Kuitenkin salaa edellisenä yönä ja sunnuntai aamuvarhaisella, olimme tehneet piknik korillisen herkkuja ja vienyt sen valmiiksi jo autoon odottelemaan reissua. 



Ajoin (siis kyllä, isäni päästi jopa minut rattiin), Niittylahden laavulle. Savulahteen. Savulahti sijaitsee Kuopiosta Joensuuhun päin n. 30min ajomatkan päässä. Jos matkan aikana menee hermot, niin vierestä löytyy Neuron, jonne voi sitten mennä lepäilemään. Näin arvelimme perässäni ajaneen takstin tekevän, kun ajoin nopeusrajoitusten mukaan.




Pistimme auton parkkiin ja lähdimme kävelemään parin kilometrin luontopolun tonkkurinmäellä, ihaillen iki vihantaa metsää. Kävelyn jälkeen köröttelimme vielä jonkin matkaa laavulle, jossa ylläri eväät otettiin esille. Eväiksi päätyikin halloumi-hummus-rucola täytettyjä patonkeja, eksoottista hedelmäsalaattia ja jälkiruuaksi vohveli vadelmahillolla. Kerrankin pääsin toteuttamaan tätä näpertäjä-koristelija-kaiken pitää näyttää kivalta - puoltani ja sain tehdä piknikistä myös visuaalisesti kauniin. Siis tuloksena olikin visuaalinen ja vatsansisäinen ähky. 




Opin Savon Sanomista, että muurahaisilla on kaksi vatsalaukkua, henkilökohtainen vatsa ja sosiaalinen vatsa, josta jakavat ruokaa myös muille. Tämä piknik täytti molemmat vatsat, ihana seura, hyvä ruoka, hiirenkorvat ja Mestari laulajalinnut kruunasivat päivän.